Туристична компанія «ТамТур»
ТамТур — там, де ти Є!
Наш графік роботи кожен день з 09:00 - 20:00. Кожні 10% з доходу ми відправляємо через програму «United 24» на допомогу ЗСУ.
(067) 446-75-35 - Валентина
  • 1881
  • 4

Чому без кави на Закарпатті не можна починати жодної справи

9 жовтня 2016

Закарпатці переконані, що найкращу каву готують саме вони. І тут не посперечаєшся

Ніде в Україні, у жодному фешенебельному ресторані, не скуштувати такої кави, яку варять у найпростішій закарпатській кав’ярні. У цьому впевнені закарпатці, і переконуються приїжджі, бодай раз спробувавши закарпатський "кавіль".

Закарпатці п’ють міцну, ароматну і оксамитову каву. Звичайно, у кафешках запропонують різні види і способи приготування, але справжня суть напою - у чашечці еспресо, який подають із невеличким стаканчиком води. Кажуть, за день закарпатці випивають близько 100 тисяч літрів кави.

Мода на кавування прийшла з минулого століття. Переважно серед представників так званої інтелігенції, але сам напій на географічній території України чи не вперше з'явився саме на Закарпатті.

Історики кажуть, що вперше з кавою познайомили закарпатців турки ще у ті далекі часи, коли край входив до складу Угорського королівства. Поступово споживання цього напою стало синонімом багатства й розкоші, тому можна припустити, що кавувати на Закарпатті першими почали члени знатних родин Другетів, Перені, Довгаї, Ілошваї. Можливість смакувати кавою ще дуже довгий час була привілеєм заможних людей – саме тому в закарпатських селах майже до 60-х років ХХ століття мало хто пробував цей напій, хоча чули про нього всі, називаючи по-своєму "кавіль".

Зараз для туристів у Ужгороді проводять ексклюзивні кавові маршрути. Розробили навіть спеціальну карту і зібрали колекцію кави з десятків країн світу. Під замовлення проводять дегустацію та майстер-класи.

Кожен ранок закарпатців розпочинається з девізом: "Нема кави – нема роботи". Із запрошення на каву починаються ділові партнерства, романтичні стосунки та дружні посиденьки. Без перебільшень, фраза "Пішли на каву" змінює долі.

І хоча прийнято вважати, що кавова столиця України - Львів, закарпатці з цього тільки іронізують: "Львів відомий своїми кав’ярнями, а Ужгород - кавою".

Навіть хабарі на Закарпатті пропонують через запрошення на каву. Поліцейські кажуть, що запрошення на каву від порушників - звичайне явище. Правоохоронцям щоразу доводиться пояснювати, що так не можна.

"Магічна" закарпатська кава має набагато більше властивостей і може призвести не тільки до бадьорості та покращення настрою тут і нараз, а й до більш значимих подій.

Гумористи із "Клуніджорджаклуні" зібрали всі особливості закарпатської кави. Влучніше про значення кави для закарпатця і не скажеш:

- Навіть в кафешці Ужгородського вокзалу кава смачніша, ніж у найдорожчій кав’ярні Львова.

- На Закарпатті здавна існує традиція походу на каву, яка, зазвичай, закінчується о 12 ночі п’яною бійкою...

- Закарпатські баристи після роботи в кав'ярні "Меделін" переходять у шоу-бізнес та судять наймасштабніші вокальні конкурси планети. Тому до конкурсного набору на посади бариста підходять надзвичайно відповідально.

- Знаючі кажуть, що у поїзді "Львів-Солотвино", після в’їзду до Закарпаття, кава у провідника стає значно смачнішою.

- Кажуть, що саме за кавою було прийняте рішення про приєднання Закарпаття до Радянської України.

- Тільки на Закарпатті можна піти на каву і в підсумку її навіть не замовити.

- "Кави і видовищ!" - відомий вислів древніх закарпатців.

- На запитання "Що будете: каву чи чай?" - 70% закарпатців відповідають "каву", 30% кажуть "Дякую, не буду, я вже сьогодні 5 кавилів випив".

- "Що будемо до кави?" - це питання має магічний зміст.

- Тільки на Закарпатті запрошують дівчину на каву ввечері, коли вона обом нафіг не потрібна.

- Тільки на Закарпатті існують різновиди кави. Кава - найбільш розповсюджений напій (рос. - кофе, англ. - coffee). Біла кава - замовляється біля державних установ (укр.- горілка, рос.- водка, англ. - vodka). Тому на запитання "Чи йдеш на каву?" тільки у нас можна почути відповідь: "На яку?"

- Тільки на Закарпатті після соціологічного опитування на тему "Що означає кава для регіону?" в університеті створюють кафедру туризму.

- Тільки закарпатець після випитих двох літрів горілки, може замовити собі каву зі словами: "Шось мене на сон клонить".

- Тільки закарпатці в інших регіонах морщаться на розчинну каву, але погоджуються з фразою "Ну добре, тоді подвійну порцію на половину води".

- Тільки закарпатці на море возять з собою газову кавоварку.

- Закарпатські медики давно вже помітили, що споживання кави зменшує холеристин в організмі та тривалість робочого часу.

- Тільки у нас іноземці кажуть не "Мне один кофе, пожалуйста", а "Мне одну каву, пожалуйста".

- Тільки на Закарпатті чоловіки йдуть від жінок з фразою "Пішов на каву".

- Тільки на Закарпатті жінки на фразу "Пішов на каву" відповідають "Знаю я твою каву!"

- Трохи історії: Коли татари прийшли до Карпат, їх пригостили кавою. Випивши її, татари заплакали, сказали: "Такий народ перемогти неможливо" і повернулися збирати данину з москалів. На жаль, мадяри каву не вподобали.

- Мало хто знає, але відому так звану італійську каву привезли на Апеніни закарпатські заробітчани.

- Мало хто знає, але італійці - це насправді засмаглі закарпатці, яких відправили вирощувати каву у підходящий регіон.

- В команді Христофора Колумба було кілька закарпатців. Саме вони й збили Колумба з пантелику і попрямували не в Індію, а до Америки - по каву.

Ну, і звісно, крім кави, закарпатці з такою ж ніжністю ставляться до ще одного напою - вина. І тут вже, залежно від ситуації, доводиться обирати: "Кавіль авадь вино".

Депо Закарпаття