Туристична компанія «ТамТур»
ТамТур — там, де ти Є!
Працюємо для Вас кожен день з 09:00 до 21:00, неділя — вихідний.
(096) 010-99-77(093) 607-53-09 (viber)(097) 469-27-49(063) 266-22-05 (viber)

Яке Закарпаття на смак

28 липня 2016

Закарпатські страви передають багатонаціональний, теплий і незабутній колорит найзахіднішої області України.

Закарпаття на смак так само колоритно, як і політкультурно. У Закарпаття присмак Угорщини, Чехії, Румунії, Словаччини, Німеччини і навіть Франції.

Рокот-крумплі

Закарпатці ростуть на рокот-крумплі, як інші на манній каші або вівсянки. Хоча це і вважається національною угорською стравою, однак жодна закарпатська родина не уявляє своє меню без рокот-крумплі. "Рокот" в перекладі з угорської - "яйця", а "крумплі" - це картопля.

Смак рокіт-крумплі на Закарпатті може відрізнятися від хати до хати: хтось готує їх з сиром, а хтось - з салом. Хто з шинкою, хто з шовдирем (копчена шинка), а хтось із пікниці (копчена домашня ковбаса). Деякі господині використовують не просто сметану, а роблять для картоплі подбіванку. Ще заправляють рокіт-крумплі соусом бешамель. Варіацій десятки, оскільки страва народна і єдиної рецептури не існує. Втім, як і не існує єдиної легенди про те, як з'явилася на Закарпатті ця смакота.

Токан

Кукурудзяна крупа, бринза, шкварки, сало - це все, що потрібно для смачного токана. Його із задоволенням готують в усіх будинках і подають в місцевих шинках. Це кукурудзяна каша, яка вариться з вершками або сметаною, подають її в декількох варіантах: з бринзою, шкварками, грибами. Справжній токан готують тільки в казані, і тільки на вогні, щоб димом пропах. Помішувати страву можна тільки в одну сторону і лише дерев'яною ложкою.

Жаб'ячі лапки

Традицію споживання жаб у закарпатське село Тур'ї Ремети завезли французи на початку 19-го століття. Завдяки цій страві невеличке закарпатське село стало відомим. Адже сюди приїжджають не тільки скуштувати жаб'ячих стегенець, столичні і зарубіжні ресторани закуповують їх у місцевих жителів. Місцеві господині переконують: краще стегенця є без інших страв, щоб не перебити смак. А на смак вони як кроляче або куряче м'ясо. До слова, дуже ніжне і дієтичне, адже не містить жиру. І воно дуже цінне. У жаб'ячих стегенця безліч вітамінів - фолієва кислота, залізо, магній, вітаміни групи В.

Сегединський

Готується страва з квашеної капусти, добірного м'яса і сметани. Цікаво, що в деяких районах Закарпаття страва носить різні назви, а все - внаслідок інтернаціонального темпераменту. Тому в одному селі ви можете спробувати сегединський, в іншому - сейкелісскій або сейкейкапосто. Гарніром до цього гастрономічного шедевру йде ще одна кулінарна родзинка чехів - кнедлики.

Бограч

Бограч став на Закарпатті королем страв. Це звичайне м'ясо з овочами, але дуже популярна поживна угорська страва. Туристи часто запитують, чи є це супом, або все ж це друга страва. Тут відповіді немає. Майже жоден фестиваль не обходиться без приготування бограчу. Можна довго говорити про особливості його приготування, але порада тільки одна - приїхати з великою ложкою і до цього не їсти три дні.

Голубки

Голубки з грибами по-закарпатськи - смачна і корисна страва. Традиційно, - листя капусти варять на слабкому вогні в підсоленій воді. Для начинки нарізану свинину змішують з рисом, салом і грибами.

Такі голубці найкраще подавати зі сметанним соусом, в який додають натертий часник, шматочки молодої цибулі і кріп.

Депо.Закарпаття